Spis Treści
Najpierw naturalnie występowała w Chinach, następnie przywędrowała do Korei i Japonii. Wymienione kraje do dziś są największymi producentami owoców kaki. Poza tym ich uprawą zajmują się Brazylia, Włochy i Izrael. Oczywiście odmian samego owocu jest kilka.
Na czym rośnie owoc kaki?
Owoc kaki rośnie na drzewie z okrągłą koroną, o wysokości sięgającej 4-8 metrów, a niektóre odmiany nawet do 18 m wysokości. Cechą charakterystyczną hurmy jest zrzucanie liści podczas dojrzewania owoców. Drzewa kaki kwitną w marcu niewielkimi, otoczonymi zielonymi rurkami kielicha kwiatami.
Gdzie i jak rośnie kaki?
W dzisiejszych czasach owoc kaki jest popularny we wszystkich rejonach świata, w których ciepły klimat stwarza odpowiednie warunki dla owocujących drzew, a więc w Azji Środkowej, południowej Europie, USA oraz w Korei Południowej. Pomarańczowe owoce kaki obrastają gałęzie drzew hurmy, które sięgają nawet ośmiu metrów.
Gdzie można kupic owoce kaki?
Kaki – Ryneczek Lidla – • Kuchnia Lidla.
Jakie wlasciwosci ma owoc kaki?
Owoce kaki zawierają m.in. bardzo duże ilości witaminy C, A, beta-karotenu, likopenu, zeaksantyny, luteiny oraz kryptoksantyny, a także żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu. To również doskonałe źródło błonnika, dlatego ten owoc poleca się osobom z problemami trawiennymi, zaparciami.
Dlaczego warto jeść owoc kaki?
Persymona (kaki) jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C. Nie bez znaczenia jest także bogactwo związków fitochemicznych, wykazujących działanie przeciwutleniające. Persymona zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko.
Na jakim drzewie rośnie kaki?
Kaki to owoc egzotycznego drzewa o nazwie hurma wschodnia, które w naturze zasiedla rejony leżące na obszarze Chin. W swojej ojczyźnie jest sporym, dorastającym do 10-15 m drzewem o pięknych, dużych, skórzastych, sezonowych, ciemnozielonych, błyszczących z wierzchu i lekko owłosionych od spodu liściach.
Jaki indeks glikemiczny ma owoc kaki?
Persymona – dieta
Ostrożnie z jedzeniem w większych ilościach: 1 kg to aż 700 kcal. Indeks glikemiczny persymony wynosi IG=50 (średni indeks glikemiczny), a wartość ta może ulegać nieznacznym zmianom w zależności od stopnia dojrzałości owocu kaki.
Jak jeść owoc kaki?
Trzeba umyć owoc, obrać ze skórki i pokroić na cząstki lub w kostkę – jeśli chcesz je do czegoś dodać. Oczywiście możesz jeść je pokrojone na kawałki, bez żadnych dodatków wystawić na słońce i spożywać po wysuszeniu – w smaku przypominają wówczas figi.
Jak dojrzewa kaki?
Jeśli tuż po zakupie kaki jest twarde, oznacza to, że powinno poleżeć kilka dni w papierowej torebce. Najlepiej umieścić je tam z jabłkiem lub bananem, co przyspieszy dojrzewanie kaki. Wówczas owoc straci cierpkość, będzie smaczniejszy, zmięknie i nabierze słodyczy. Mocno dojrzałe kaki może być jednak za słodkie.