Spis Treści
Łacińska nazwa lilaka pospolitego – Syringa vulgaris, sugeruje obecność w nim syrynginy. Działa ona ochronnie na miąższ wątroby, ma działanie przeciwcukrzycowe, pomaga w schorzeniach jelit i jest naturalną substancją przeciwnowotworową.
Czy kwiaty bzu lilaka są jadalne?
Do celów kulinarnych wykorzystywane są kwiaty lilaka, zarówno świeże, jak i suszone, a także liście. Natomiast do celów leczniczych – również kora. Ze świeżych kwiatów przygotowuje się ocet, nalewki, można je dodawać do lemoniady oraz koktajli, sałatek i deserów.
Co zrobić z kwiatów lilaka?
Z kwiatów bzu lilaka można przygotować znakomitą herbatkę. Można ją popijać dla smaku, nie tylko przy przeziębieniach itp. Herbata z kwiatów lilaka ma przyjemny, słodkawo-karmelowy smak, zupełnie pozbawiony goryczki, wyczuwalnej w świeżych kwiatach.
Co można zrobić z bzu lilaka?
) i można go wykorzystać na wiele smacznych sposobów – do drinków, lemoniady, herbaty albo deserów. Kwiatów nie myjemy! Obrywamy z gałązek, usuwamy zielone części, szypułki itp. (syrop może przez nie zrobić się gorzki).
Czy Lilak pospolity jest trujący?
Od intensywnego zapachu lilaku pospolitego może boleć głowa, ale czy fioletowy bez jest trujący? Okazuje się, że lilak pospolity wywodzi się z zupełnie innej rodziny, niż trujący bez czarny. Lilak pospolity, w Polsce znany także jako bez lilak, wbrew pozorom z bzem nie ma nic wspólnego.
Czy bez jest jadalny?
Kwiaty czarnego bzu świetnie nadają się do przyrządzania deserów – mają delikatny lekko muszkatołowy smak i miły aromat. Na dodatek są zdrowe! Efektowne kwiaty w cieście to dobre danie na przyjęcie w ogrodzie.
Czy biały bez jest jadalny?
Kwiaty bzu lilaka są jadalne, a także zapewniają pewne właściwości lecznicze. Należy także uznać, że spożycie niewielkiej ilości płatków może już przynieść pewne korzyści. Przede wszystkim wpływają one na lekkostrawność, jednak spożywane samodzielnie kwiaty mają lekko gorzkawy i ciężki smak.
Czy można jeść czarny bez?
Czarny bez jest rośliną jadalną, ale nie nadaje się do spożycia na surowo. Dopiero wysoka temperatura, np. gotowanie czy smażenie bez przykrycia niweluje własności trujące czarnego bzu. Dlatego też z dojrzałych owoców tej rośliny bardzo często przygotowuje się konfitury, dżemy, kisiele, wino, napary czy soki.
Czy bez to lilak?
Lilak pospolity (Syringa vulgaris), nazywany potocznie bzem, to jeden z najpiękniejszych krzewów uprawianych w ogrodach. Radzimy jakie wybrać odmiany i jak go pielęgnować. Bez kwitnie wiosną, wytwarzając obfite, wiechowate kwiatostany o urzekającym zapachu.
Jak suszyć lilak?
Można tez słoik włożyć do piekarnika nagrzanego na około 40 stopni na jakieś 50 minut. Kwiaty wysypujemy ze słoja na pergamin (w kontakcie z powietrzem po kilku minutach staną się brązowe) i suszymy w ciepłym miejscu (50 stopni z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach).