Spis Treści
Przyprawy do ryby po grecku, to sól, pieprz, oregano, bazylia i opcjonalnie lubczyk.
Jak smażymy rybę do ryby po grecku?
Rybę solimy z obu stron. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Następnie obtaczamy kawałki ryby w mącę, a potem w rozmąconym jajku i smażymy z obu stron do czasu, aż będzie złota. Usmażoną rybę układamy w naczyniu warstwowo, przekładając ją warzywami w sosie.
Jakie warzywa do ryby po grecku?
Usmażone kawałki ryby w duszonych warzywach. Starte na tarce warzywa: marchewki, pietruszki i seler, wraz z cebulą i porem podsmażone są na oleju, a następnie duszone z wodą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Jest to potrawa wigilijna, ale i nie tylko.
Jak zrobić sos do ryby po grecku?
W dużym garnku umieszczamy starte warzywa oraz wcześniej podduszoną cebulkę. Podlewamy przecierem pomidorowym, dodajemy ziele angielskie, sól, liść laurowy oraz pieprz. Całość dusimy do połączenia składników przez około 15-20 minut.
Jakie przyprawy do ryb?
Przyprawy do ryb
Niezastąpionymi przyprawami, które zawsze powinny towarzyszyć każdej rybie są: sól, pieprz oraz sok z cytryny. Należy bardzo uważać w ilością soli, gdyż większość ryb ma delikatny smak i zbyt duża ilość tej przyprawy może po prostu stłumić ich naturalny smak.
Jak zrobić dobry farsz do ryby po grecku?
Dobry farsz do ryby po grecku to podstawa udanego dania. Można go przygotować w bardzo prosty sposób. Wystarczą nam do tego warzywa (najczęściej stosowane są tarte: marchew, pietruszka, seler i cebula), a także koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, takie jak pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak panierować rybę po grecku?
Filety (mrożone lub świeże) obtaczam w mące, następnie w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem i na koniec w bułce tartej. Opcjonalnie można zastosować jedynie panierkę mączną lub wymoczyć rybę w cieście z mąki, jajka i mleka.
Jak zrobić zalewe do ryby po grecku?
Sporządzić zalewę gotując wodę i ocet z liściami laurowymi kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Zalewę odstawić do ostygnięcia.
Jak zrobić zalewę do ryby po grecku?
Składniki
- 0.5 kg. Dorsza, mintaja – kto co woli.
- Do panierowania:
- mąka, jajka, bułka tarta.
- olej do smażenia.
- Zalewa:
- 2 – 2.5szkl. wody.
- 0.5 szkl. octu.
- 1 ketchup – ja użyłam Kotlin.
•
Ile warzyw do ryby po grecku?
Składniki na warzywa duszone
- 4 średnie marchewki – 500 g.
- 2 korzenie pietruszki – 300 g.
- 25 cm kawałek pora lub duża cebula.
- pół szklanki wody.
- 4 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu.
- przyprawy: łyżeczka soli, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka słodkiej papryki.
- 1/5 szklanki oleju roślinnego.