Jak zrobić najlepszą rybę po grecku?

Przygotowanie

  1. Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. …
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. …
  3. W czasie gdy warzywa się gotują można usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.

Jak smażymy rybę do ryby po grecku?

Rybę solimy z obu stron. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Następnie obtaczamy kawałki ryby w mącę, a potem w rozmąconym jajku i smażymy z obu stron do czasu, aż będzie złota. Usmażoną rybę układamy w naczyniu warstwowo, przekładając ją warzywami w sosie.

Jak ładnie podać rybę po grecku?

Ryba po grecku najczęściej podawana jest z pieczywem. Możemy ją także podać w formie przystawki bez żadnych dodatków. Jeśli chcesz podać rybę w formie ładnej przystawki, to warto zastosować kokilki. Można zastąpić je na przykład filiżankami.

Co do ryby po grecku?

Sos do ryby po grecku składa się z poduszonych warzyw na oliwie. Warzywa jakie potrzebujemy do zrobienia sosu do ryby po grecku to: cebula, marchew, pietruszkę, seler oraz koncentrat pomidorowy i oliwa. Przyprawy do ryby po grecku, to sól, pieprz, oregano, bazylia i opcjonalnie lubczyk.

Jak Przechowac rybę po grecku?

Rybę po grecku można trzymać w lodówce do 4-5 dni. Ryby śmiało możemy mrozić, nawet po obróbce, jednak warto pamiętać, że po rozmrożeniu nie będą już tak smaczne. Świeżą rybę mrozimy do 2-3 miesięcy, a po obróbce – nawet do pół roku.

Ile dni przed Wigilią robić rybę po grecku?

Dzień przed Wigilią

W pierwszej kolejności wziąć się należy za ryby – karpia w galarecie i śledzie na wszystkie sposoby, rybę po grecku. Dzień przed Wigilią to też dobry moment na barszcz (oczywiście jeżeli macie już wcześniej przygotowane uszka). To też ostatnia szansa na upieczenia sernika.

Jak panierować rybę po grecku?

Filety (mrożone lub świeże) obtaczam w mące, następnie w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem i na koniec w bułce tartej. Opcjonalnie można zastosować jedynie panierkę mączną lub wymoczyć rybę w cieście z mąki, jajka i mleka.

Jak zrobić zalewe do ryby po grecku?

Sporządzić zalewę gotując wodę i ocet z liściami laurowymi kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Zalewę odstawić do ostygnięcia.

Jak zrobić zalewę do ryby po grecku?

Składniki

  1. 0.5 kg. Dorsza, mintaja – kto co woli.
  2. Do panierowania:
  3. mąka, jajka, bułka tarta.
  4. olej do smażenia.
  5. Zalewa:
  6. 2 – 2.5szkl. wody.
  7. 0.5 szkl. octu.
  8. 1 ketchup – ja użyłam Kotlin.

Jak podgrzać ryba po grecku?

Ryba po grecku zasadniczo jest podawana na zimno, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podać ją także na ciepło. Odgrzewana ryba po grecku najlepsza będzie z żaroodpornego naczynia włożonego do piekarnika na kilka minut w temperaturze 180 C.

Dodaj komentarz