Spis Treści
Kminek uprawa
Kminek zwyczajny rozmnaża się przez nasiona wysiewane na początku lipca (zaraz po zbiorze nasion) bezpośrednio do gruntu w rowki o głębokości 1–1,5 cm, w rzędach oddalonych od siebie o 25 cm. Nasiona kiełkują po około tygodniu. W okresie wzrostu należy odchwaszczać i spulchniać międzyrzędzia.
Jak kwitnie kminek?
Jest to roślina dwuletnia. W pierwszym roku tworzy rozetę liści rozesłaną na ziemi, a w następnym roku łodygę wyrastającą średnio do 80 cm wysokości. Kwitnie w połowie maja. Kwiaty ma drobne, białe, zebrane w baldachy.
Skąd się bierze kminek?
Należy do rodziny selerowatych, pochodzi z Afryki północnej, państw basenu morza Śródziemnego i znacznej części Europy. Kminek możemy zaliczyć do przyprawy jak i do ziół, gdyż zarówno nasiona jak i liście oraz korzenie są jadalne (korzeń w pierwszym roku wzrostu można gotować i przyrządzać podobnie do marchwi) .
Kiedy zbierać kminek?
Roślina kiełkuje po około 2 tygodniach. Aby kminek rósł lepiej, należy poprzerywać rośliny tak, aby odstępy między nimi wynosiły około 5 cm. Kminek zwyczajny zbiera się w drugim sezonie na początku lata – w czerwcu, kiedy kwiatostany z owocami są brunatne. Ścięte pędy suszy się, następnie młóci, a potem ponownie suszy.
Ile kminku na hektar?
Plon z 1 ha kminku waha się od 1,5 ha do 2,5 tony. W kminku istotna jest zawartość olejku eterycznego i towar handlowy powinien go zawierać co najmniej 3% lub 3,5% (zależnie od przeznaczenia i normy spożywczej lub farmaceutycznej).
Jak wygląda roślina kminek?
KMINEK ZWYCZAJNY (Carum carvi) – to roślina dwuletnia, osiągająca wysokość do 1 m. W pierwszym roku wegetacji rozwija się rozeta liści oraz gruby palowy korzeń, a w kolejnym wyrastają liście odziomkowe i łodygi z kwiatostanem. Owoce to rozłupnie. Mają korzenny zapach i ostry smak.
Jaki smak ma kminek?
Ziarna te mają dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. Oprócz potraw, z kminku przygotowuje się także aromatyzowane wódki i likiery.
Jak jeść kminek?
1 łyżeczkę zmielonych owoców zalewa się 250 ml wrzątku i odstawia na 15 minut pod przykryciem. Po przecedzeniu napar należy pić trzy razy dziennie. Podobne efekty da zjedzenie łyżeczki mielonego kminku wymieszanego z majerankiem i popicie go wodą.
Do czego można dodać kminek?
Kminek zdecydowanie warto dodawać do potraw wyjątkowo ciężkich i tłustych, przyprawa niweluje bowiem następujące po ich zjedzeniu przykre dolegliwości żołądkowe. Jego smak pasuje również do kapusty, lekkich sałatek, serów, pieczywa, a także zup czy sosów. Kminek bardzo dobrze podkreśla też smak dziczyzny czy kaczki.
Z jakiej rośliny powstaje kminek?
Carum carvi L. Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) – gatunek rośliny dwuletniej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae).