Spis Treści
Ile można przechowywać jajka? Wbrew pozorom długo zachowują świeżość. W lodówce jajka można przechowywać przez okres jednego miesiąca, najlepiej jednak spożyć je jak najszybciej i nie kupować na zapas. Nie zaleca się przechowywania jajek poza lodówką.
Jak długo można przechowywać surowe jajka
Ile można przechowywać jajka? Wbrew pozorom długo zachowują świeżość. W lodówce jajka można przechowywać przez okres jednego miesiąca, najlepiej jednak spożyć je jak najszybciej i nie kupować na zapas. Nie zaleca się przechowywania jajek poza lodówką.
Jak układać jajka w lodówce
Dobrze jest układać jajka spiczastą stroną do dołu, dzięki czemu żółtko znajduje się z dala od komory powietrznej, pomiędzy białkiem a skorupką.
Jak długo jajko na twardo w lodówce
Jajka ugotowane na twardo nie obrane, w skorupkach, przechowujemy przez 4 dni. Jajka obrane tylko 2 dni. Po 48 godzinach obrane jajko na twardo trzymane bez skorupki w lodówce trzeba już wyrzucić. Podobnie jak przechowywane w niej dłużej niż 2 dni jajka faszerowane.
Termin ważności jajek wiejskich
Dłużej zachowają świeżość, jeśli dokładnie je umyjemy dopiero przed użyciem. Należy zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia umieszczoną na skorupce. W przypadku jajek wiejskich – można je przechowywać w warunkach chłodniczych do 14 dni.
Jajka poza lodówką
Nie zaleca się przechowywania jajek poza lodówką. Jeśli już, to na kilka godzin możemy je zostawić w chłodnym, zacienionym miejscu, np. przed przygotowywaniem ciasta. Jeśli chcemy przechować jajko bez skorupki lub jego część, można to bezpiecznie zrobić przez maksymalnie jeden dzień, koniecznie w zamkniętym pojemniku.
Ile surowe jajka mogą stać w lodówce
W lodówce jajka można przechowywać przez okres jednego miesiąca, najlepiej jednak spożyć je jak najszybciej i nie kupować na zapas. Nie zaleca się przechowywania jajek poza lodówką. Jeśli już, to na kilka godzin możemy je zostawić w chłodnym, zacienionym miejscu, np.
Jak przedłużyć trwałość jajek
W przypadku jajek ze sklepu, termin przydatności zawsze znajduje się na opakowaniu. Przechowywanie jajek w temperaturze pokojowej zmniejsza ich trwałość. Istnieje jednak sposób na to, żeby wydłużyć trwałość ich przechowywania nawet poza lodówką – aż do kilku miesięcy. Należy przechowywać jajka w słoiku z solą.