Ile soli do ziemniaków

W garnku zagotowuję na 1 kg ziemniaków około 3 litrów wody. Solę 2 łyżeczki. 5. Wkładam ostrożnie ziemniaki i przykrywamy garnek pokrywką.

W garnku zagotowuję na 1 kg ziemniaków około 3 litrów wody. Solę 2 łyżeczki. 5. Wkładam ostrożnie ziemniaki i przykrywamy garnek pokrywką.

Po pierwsze bezbłędne kluski śląskie, kopytka, knedle, kluski z ziemniakami, gnocchi, placki, kotlety ziemniaczane, krokiety ziemniaczane, pyzy, kartacze i moskole. Po drugie ziemniaki odsmażane, ot tak normalnie albo dodane do jajecznicy aby powstała fritatta.

Jeżeli chcemy podać je w całości, wystarczy około 20 minut, natomiast jeśli ich przeznaczeniem jest puree, będą potrzebować nieco więcej czasu. Młode i małe ziemniaki będą gotowe już po 10-15 minutach. Warto pamiętać, żeby warzywa gotować w większym garnku.

W garnku zagotowuję na 1 kg ziemniaków około 3 litrów wody. Solę 2 łyżeczki. 5. Wkładam ostrożnie ziemniaki i przykrywamy garnek pokrywką.

Do garnka wlej wody na tyle, aby po włożeniu ziemniaków woda je zakrywała. Zagotuj osoloną wodę w garnku, gdy zacznie wrzeć – ostrożnie wrzuć ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie. Po 20 minutach sprawdź, czy są już dobre wkładając widelec.

Ziemniaki wkładam do garnka do ok. ¾ jego wysokości i zalewam wodą (zimną lub wrzątkiem), ok. … Gotuję bez przykrycia (ziemniaki gotowane pod przykryciem mogą się łatwiej rozpaść). Czas gotowania: 10-20 minut, w zależności od wielkości ziemniaków, ich odmiany oraz początkowej temperatury wody.

Najlepiej, gdy posoloną wodę odstawisz na godzinę, aby sól się w niej rozpuściła. Potem wymieszaj ją i dopiero wtedy włóż do niej ziemniaki. Warzywa strączkowe takie jak groch, soja, fasola, należy solić tuż przed końcem gotowania.

W garnku zagotowujemy tyle wody, by po wrzuceniu przykrywała ziemniaki. Gotujemy ziemniaki do miękkości, zwykle około 20-25 minut. Na jakim ogniu gotować ziemniaki? Ziemniaki najlepiej gotować na średnim ogniu i regulować go tak, żeby gotująca się woda nie wykipiała.

Dodaj komentarz