Ile jajek do pasztetu

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie ile jajek wykorzystać do pasztetu, ponieważ wiele zależy od porcji użytego mięsa. Przyjmuje się jednak, że na ok. 2 kg mięsa dodaje się 3 jajka. Jeśli nie chcemy dodawać jajek do pasztetu, to, zamiast nich możemy użyć mąki pszennej lub bułkę tartą.

Okazuje się, że jajka w pasztecie są zupełnie zbędne – przez ich brak nie cierpi ani smak, ani konsystencja. Tak zrobiony pasztet jest nie tylko smaczny, ale też nietłusty, kremowy i bardzo dobrze się kroi.

Nieraz nie pomaga również wybranie tłustszego mięsa. Aby pasztet za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy mięsnej dodać oddzielnie żółtka, a następnie ubite na sztywną pianę białka. Dzięki temu będziecie mieć pewność iż mięso za każdym razem będzie aromatyczne, smaczne i wilgotne.

Po nałożeniu do foremek na wierzchu robimy kratkę nożem i posypujemy bułka tartą. Pieczenie w foremkach aluminiowych nie wymaga ich smarowania i posypywania bułką. Tak przygotowane pasztety pieczemy w 160 stopniach około 60 minut.

Obróbka termiczna: Pasztet piec w temperaturze 180°C, około 20 minut, do uzyskania zrumienienia na wierzchu. Następnie zmniejszyć temp. do 150°C i piec jeszcze około 60 minut. Upieczony pasztet przykryć i dobrze schłodzić.

Dodaj komentarz