Gdzie i jak rośnie kaki?

W dzisiejszych czasach owoc kaki jest popularny we wszystkich rejonach świata, w których ciepły klimat stwarza odpowiednie warunki dla owocujących drzew, a więc w Azji Środkowej, południowej Europie, USA oraz w Korei Południowej. Pomarańczowe owoce kaki obrastają gałęzie drzew hurmy, które sięgają nawet ośmiu metrów.

Z czego wyrasta kaki?

Kaki jest drzewem dwupiennym – na jednym drzewie rozwijają się wyłącznie kwiaty żeńskie, a na innym wyłącznie kwiaty męskie. Kwiaty żeńskie są kremowe i rosną pojedynczo. Kwiaty męskie są różowe i rosną trójkami. Rzadko zdarzają się egzemplarze jednopienne.

Jak wygląda drzewko kaki?

Kaki to owoc egzotycznego drzewa o nazwie hurma wschodnia, które w naturze zasiedla rejony leżące na obszarze Chin. W swojej ojczyźnie jest sporym, dorastającym do 10-15 m drzewem o pięknych, dużych, skórzastych, sezonowych, ciemnozielonych, błyszczących z wierzchu i lekko owłosionych od spodu liściach.

Na co pomaga owoc kaki?

Regularne spożywanie owoców kaki pomoże obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz LDL, a zatem korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy i obniża ciśnienie krwi.

W jakim kraju rośnie owoc kaki?

Owoc kaki należy do owoców egzotycznych, które wywodzą się ze wschodniej Azji i stanowią najdłużej uprawiany owoc w Chinach Północnych, Japonii i Korei Południowej. To właśnie z Chin, przez Japonię dotarł, aż do Kalifornii a obecnie jest uprawiany w południowej Europie.

Z jakiego kraju pochodzi owoc kaki?

Najpierw naturalnie występowała w Chinach, następnie przywędrowała do Korei i Japonii. Wymienione kraje do dziś są największymi producentami owoców kaki. Poza tym ich uprawą zajmują się Brazylia, Włochy i Izrael. Oczywiście odmian samego owocu jest kilka.

Jak dojrzewa kaki?

Jeśli tuż po zakupie kaki jest twarde, oznacza to, że powinno poleżeć kilka dni w papierowej torebce. Najlepiej umieścić je tam z jabłkiem lub bananem, co przyspieszy dojrzewanie kaki. Wówczas owoc straci cierpkość, będzie smaczniejszy, zmięknie i nabierze słodyczy. Mocno dojrzałe kaki może być jednak za słodkie.

Jak wysiać kaki?

Na przełomie marca i kwietnia nasiona kaki wysiewamy do doniczek wypełnionych torfem, wciskając je delikatnie w podłoże na głębokość około 2–3 cm. Doniczki otulamy folią spożywczą, żeby podłoże nie traciło wilgoci i stale utrzymywała się temperatura na poziomie 20–25°C.

Jakie witaminy ma owoc kaki?

Owoce kaki zawierają m.in. bardzo duże ilości witaminy C, A, beta-karotenu, likopenu, zeaksantyny, luteiny oraz kryptoksantyny, a także żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu. To również doskonałe źródło błonnika, dlatego ten owoc poleca się osobom z problemami trawiennymi, zaparciami.

Po jakim czasie owocuje kaki?

W sprzyjających warunkach hurma może owocować (egzemplarze rozmnażane wegetatywnie owocują już w 2-3 roku uprawy, rośliny uzyskane z nasion mogą wydać owoce dopiero po 8-10 latach), ale jej owoce mają szansę dojrzeć tylko wtedy, gdy jesień jest długa, ciepła i słoneczna.

Dodaj komentarz