Czy w ciazy mozna jesc ostre

Kobiety w ciąży mogą bez obaw spożywać pikantne potrawy, ponieważ nie mają one wpływu na płód. Co więcej, niektóre z nich mogą mieć korzystny wpływ już po urodzeniu dziecka. Dzieci kobiet, które jedzą czosnek zwykle przez dłuższy czas jedzą pokarm matki.

Zbyt ostre jedzenie w ciąży może wywołać szereg skutków ubocznych u matki. Najczęściej pojawiają się: bóle brzucha, mdłości oraz zgaga. Bardzo ostre przyprawy mogą także powodować dyskomfort w okolicy odbytu, który w czasie ciąży staje się bardzo wrażliwy.

Zbyt ostre jedzenie w ciąży może wywołać szereg skutków ubocznych u matki. Najczęściej pojawiają się: bóle brzucha, mdłości oraz zgaga. Bardzo ostre przyprawy mogą także powodować dyskomfort w okolicy odbytu, który w czasie ciąży staje się bardzo wrażliwy.

Substancje zawarte w słonych przekąskach są szkodliwe nie tylko dla dzieci i dorosłych, ale również dla płodu. Badania wykazują, że jedzenie chipsów w czasie ciąży może być niemal tak samo szkodliwe jak palenie papierosów. Akrylamid uszkadzając układ nerwowy płodu może prowadzić do bardzo poważnych wad rozwojowych.

Aby skorzystać z dobroczynnego wpływu ryb na organizm, w czasie ciąży tygodniowo można spożywać nawet 340 g ryb o niskiej zawartości rtęci. Wśród ryb zawierających mało rtęci, a więc bezpiecznych dla płodu, znajdują się: łosoś, anchois, sardynki oraz śledź.

Dodaj komentarz