Czy można wyhodować awokado z pestki?

Każdy fan awokado, który w dodatku uwielbia kwiaty doniczkowe, na pewno zastanawiał się, czy można wyhodować tę roślinę w domowych warunkach. Oczywiście! Bez problemu można uzyskać soczyście zielone drzewko, sadząc w donicy pestkę awokado.

Czy awokado z pestki zaowocuje?

Uprawa awokado z pestki

W dobrych warunkach awokado może zakwitnąć (mało atrakcyjne żółtozielone wiechy), a nawet wykształcić owoce – chociaż to drugie to zjawisko raczej rzadkie. Owocowanie jest możliwe po 6-8 latach od posadzenia rośliny w doniczce.

Którą stroną sadzić pestkę awokado?

Mają opierać się na ściankach słoika i uniemożliwiać pełne zanurzenie się awokado w wodzie. Pestka musi być ustawiona spiczastą częścią do góry.

Kiedy sadzić pestkę awokado do ziemi?

Sadzenie pestki awokado w domowych warunkach najlepiej wykonać wiosną, jako że w tym okresie obserwuje się aktywny wzrost roślin.

Co wyrośnie z pestki awokado?

Pestka awokado kiełkuje 6-8 tygodni, ale dalszy wzrost roślina ma dosyć dynamiczny. Gdy awokado osiągnie wysokość kilkudziesięciu centymetrów to warto ją lekko przyciąć. Dzięki temu drzewko będzie miało atrakcyjniejszy, bardziej krzewiasty wygląd. Co 2-3 lata warto roślinę przesadzać do większej donicy.

Ile kiełkuje awokado?

Awokado kiełkuje mniej więcej po czterech tygodniach. Gdy słoik wypełnią korzenie, a z pestki zacznie wyrastać roślinka, delikatnie oddzielamy tę ostatnią od pestki i wsadzamy ją do żyznej ziemi.

Ile rosnie drzewko awokado?

Gdy awokado wypuszcza swój pierwszy pęd, pestka w charakterystyczny sposób pęka – jest to naturalne i nie szkodzi roślinie. Awokado co roku dość szybko i sporo przyrasta – 2-3 letnie drzewko może osiągnąć wysokość ok. 1,3 metra.

Jaki nawóz do awokado?

W sklepach znajdziemy różne rodzaje nawozów dla roślin egzotycznych, ale w przypadku awokado warto zaopatrzyć się w nawóz z większą ilością potasu. Potas w nawozie poprawi krzewienie i wzmocni całe drzewko.

Czy pestki z awokado są jadalne?

Pestki awokado posiadają aż 70% więcej antyoksydantów niż sam miąższ owocu. Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Wolne rodniki biorą udział w niszczeniu groźnych bakterii, jednak atakują one również inne cząsteczki jak np. białka i DNA komórek.

Jak Przechowac Napoczete awokado?

Jeśli owoc został już przekrojony, również powinno się umieścić awokado w lodówce. Nie usuwaj pestki – pomoże zachować świeżość owocu. Odsłonięte części dodatkowo skrop sokiem z cytryny i owiń folią spożywczą, by miąższ nie sczerniał. Im mniejszy dostęp owocu do tlenu, tym lepiej!

Dodaj komentarz