Co zamiast jajka do mielonego

Zamiennikiem jajka mogą być zmielone płatki owsiane namoczone w odrobinie wody (jeśli masa jest dość wilgotna, można użyć suchych). Zamiast płatków owsianych można użyć otrębów pszennych, owsianych, żytnich. Dobrą alternatywą może być też tak zwany kisiel z mielonego siemienia lnianego.

Zamiennikiem jajka mogą być zmielone płatki owsiane namoczone w odrobinie wody (jeśli masa jest dość wilgotna, można użyć suchych). Zamiast płatków owsianych można użyć otrębów pszennych, owsianych, żytnich. Dobrą alternatywą może być też tak zwany kisiel z mielonego siemienia lnianego.

1 łyżka mąki z 2-3 łyżkami wody zastępuje jedno jajko i świetnie sprawdzi się w wypiekach. Mąka kukurydziana albo z ciecierzycy rozrobiona z gorącą wodą i niewielką ilością czarnej soli może też zastąpić jajko w panierce przygotowywanej np. do roślinnych kotletów.

Zapewne jesteście ciekawi co można dodać zamiast jajka do panierki. Do panierowania kotletów świetnie sprawdza się doprawione mleko. Wystarczy obtoczyć kotlety w mleku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni. Wyglądem i smakiem nie różnią się w ogóle od tych z dodatkiem jajka.

Jeśli po wyrobieniu mięsna masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić tartą bułką lub płatkami owsianymi, które pęczniejąc, wchłoną nadmiar wilgoci. Kotlety najlepiej formować wilgotnymi dłońmi. Wtedy masa ładnie się skleja i nie przywiera do ręki.

Na patelni rozgrzać olej. Na oleju zrumienić cebulę. Z mięsa formować kotlety, obtaczać je w mące i smażyć na oleju z obu stron do miękkości. Smacznego!

Dodaj komentarz