Co można zrobić z łososia swiezego?

Świeżego łososia możemy ugotować na parze, upiec, grillować, udusić lub usmażyć. Mięso łososia samo w sobie stanowi pomysł na idealne danie obiadowe. Dobry łosoś powinien być miękki i soczysty.

Z czym można zjesc łososia?

Łosoś – najlepiej odmiana bałtycka, nie atlantycka – upieczony w folii z plasterkiem cytryny, koperkiem, odrobiną soli i kaparami idealnie komponuje się z gotowanym ryżem (basmanti), który może być wzbogacony szczyptą mielonego kuminu rzymskiego i odrobiną kurkumy. Co nie oznacza, że nie sprawdzi się z ziemniakami.

Co do łososia na swieta?

Rozgrzej patelnię grillową i posmaruj olejem roślinnym. Połóż łososia skórką do dołu i smaż około 3-4 minuty. Silikonowym pędzelkiem posmaruj z wierzchu rybę i smaż na drugiej stronie przez około 2 minuty. Grillowanego łososia na święta podawaj z ryżem i surówką z białej kapusty.

Co można zrobić z fileta z łososia?

Filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę. Każdy z kawałków suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem cytrynowym z obydwu stron. Następnie układamy na kawałkach folii aluminiowej. Wyciskamy na każdy nieco soku z cytryny, posypujemy posiekanym drobno koperkiem i układamy na wierzchu po plasterku cytryny.

Co można zrobić z brzuszków z łososia?

Brzuszki łososia posmarować sosem sriracha. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Do jogurtu dodać sok z cytryny, startą skórkę, cukier i sól.

Co zrobić z łososia atlantyckiego?

Filet z łososia

Filety z łososia spryskujemy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni z gorącym olejem obsmażamy filety z obu stron, począwszy od strony ze skórą na złoty kolor.

Z czym podawać łososia w plastrach?

Do ryby pasują: pomidorki koktajlowe, zielony ogórek, suszone pomidory, czerwona cebula, brokuły, oliwki. Wędzonego łososia można podawać z jajkiem, sezamem, rukolą lub szpinakiem. Ryba dobrze smakuje zawinięta w roladki z tortilli lub podana w postaci sushi, np. z dodatkiem awokado.

Jakie przyprawy pasują do łososia?

Jeśli chcecie wydobyć pełnię smaku łososia, przyprawcie go koperkiem i solą morską. Jeżeli marzy wam się bardziej wyrazisty smak, możecie go doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem Cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem. Po upieczeniu warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki.

Jaka Jarzyna do łososia?

Pieczonego łososia można podawać z kolorową sałatką z pomidorów pokrojonych w kostkę, surowej kalarepki, oliwy, pieprzu cytrynowego i natki pietruszki.

Co z łososia na Wigilię?

Rybę posól i popieprz, skrop oliwą i usmaż z obu stron, na złoto, na patelni grillowej. Śmietankę połącz z cukrem i ubij (nie na sztywno, ma być gęsta jak kwaśna śmietana). Dodaj chrzan, dopraw solą i wymieszaj. Na kawałek ciepłej ryby nałóż porcję sosu.

Dodaj komentarz