Spis Treści
Bułki, szczególnie te pszenne, szybko tracą swoją świeżość. Zwykle już na drugi dzień przestają być miękkie i chrupiące. Jeśli masz w domu nieświeże pieczywo – nie wyrzucaj go. Starą kajzerkę, chałkę, a nawet grahamkę możesz wykorzystać do stworzenia przepysznych deserów.
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
Mamy na to 10 sposobów!
- Bułka tarta. To chyba najłatwiejszy sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. …
- Grzanki. Idealne do zupy pomidorowej, pieczarkowej lub cebulowej są grzanki. …
- Tosty francuskie. …
- Jajecznica na grzance. …
- Grzanki z pieca. …
- Chlebek z masełkiem bazyliowo-czosnkowym. …
- Mrożenie. …
- Wodzionka.
•
Jak wykorzystać bułki kajzerki?
Kajzerka na 10 sposobów!
- Złote tosty na śniadanie. Każda, nawet kilkudniowa kajzerka, może być bazą pysznych grzanek. …
- Grzanki do zupy. …
- Panierka do wielu dań …
- Nadziewana. …
- Składnik sałatki. …
- Do zagęszczania sosu, zupy. …
- Bułeczkowe muffinki. …
- Zapiekanka.
•
Co zrobić z czerstwych bułek maślanych?
Czekoladowe muffiny można zrobić z kawałków czerstwych bułek lub ze startej na proszek bułki tartej. Najlepiej jeśli użyjesz różnych rodzajów pieczywa: bułek słodkich, kajzerek, bajgli, croissantów, im większa różnorodność tym lepszy smak babeczek. I na koniec jeszcze kwestia cukru.
Co zrobić z czerstwego ciasta?
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, co zrobić z czerstwym ciastem drożdżowym, bread pudding to przepyszne rozwiązanie. Ten puszysty, a jednocześnie kremowy, delikatny deser po prostu rozpływa się w ustach i jest moim ulubionym pomysłem na wykorzystanie resztek babki wielkanocnej czy chałki.
Co zrobić z suchą bułka?
Najprościej będzie owinąć suchą bułkę lekko nawilżonym ręcznikiem papierowym i włożyć ją do mikrofalówki nastawionej na najwyższą moc. Wystarczy 10-15 sekund. Jeśli nie masz pod ręką papierowych ręczników, użyj silikonowego pędzelka.
Co zrobić z pokruszonym chlebem?
pokruszcie czerstwy chleb lub bułki, rozpuście na patelni dużą ilość masła i podsmażcie na nim, aż zrobicą się pyszne grzanki. Możecie nim posypać makaron albo sałatki. zróbcie chleb w jajku!
Co zrobić z chleba żytniego?
Czerstwego pieczywa nie trzeba wyrzucać. Z zeschniętych białych bułek można zrobić tartą bułkę, a wczorajszy chleb wykorzystać do przygotowania grzanek lub na przykład chleba w jajku.
Co przygotować z czerstwego chleba?
Według tradycji, chleba nie powinno się wyrzucać. Ale co zrobić ze starym chlebem, który jest zbyt suchy, by smakował, ale wciąż nadaje się do spożycia? Najlepiej przygotować różnorodne potrawy z czerstwego chleba – zapiekankę, grzanki opiekane z piekarniku czy tosty francuskie maczane w jajku.
Co można zrobić z suchej chałki?
Sposób przyrządzania:
- Najlepsza jest czerstwa chałka. …
- W głębokim talerzu (na tyle dużym żeby zmieściła się w nim kromka chałki) roztrzepujemy jajko z mlekiem, cukrem i przyprawami.
- Na patelni rozpuszczamy masło.
- Maczamy kromki chałki i smażymy z obu stron na złoto.
•