Co można zrobić z czerstwego chleba?

10 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba

  1. Bułka tarta. To chyba najłatwiejszy sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. …
  2. Grzanki. Idealne do zupy pomidorowej, pieczarkowej lub cebulowej są grzanki. …
  3. Tosty francuskie. …
  4. Jajecznica na grzance. …
  5. Grzanki z pieca. …
  6. Chlebek z masełkiem bazyliowo-czosnkowym. …
  7. Mrożenie. …
  8. Wodzionka.

Co zrobić z wysuszonym chlebem?

Kromkę chleba posmaruj masłem, połóż na nią ulubione dodatki – ser, wędlinę czy warzywa i przykryj drugą kromką. Włóż do opiekacza, poczekaj kilku minut i rozkoszuj się smakiem chrupiącym tostów. Równie ciekawym i szybkim sposobem na spożytkowanie czerstwego chleba jest chlebowa zapiekanka.

Co zrobić ze starego chleba przepis?

Wystarczy 12-15 kromek przyschniętego chleba, by wykonać szybką obiadową zapiekankę dla całej rodziny. Pieczywo pokrój w drobną kostkę i podsmaż je na oleju. Ubij 2 jajka z 2 łyżkami śmietany i dodaj do nich ulubione przyprawy – zioła prowansalskie, sól i pieprz, słodką lub słoną paprykę w proszku.

Co zrobić z chleba na kolację?

Kolacja na gorąco – zapiekanka

  1. Kromki chleba lub bułki, które nie są pierwszej świeżości, umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. …
  2. Na tak przygotowanej podstawie układamy pokrojone warzywa – cebulę, marchew albo pieczarki. …
  3. Dodatek wędliny albo ułożenie kolejnej chlebowej warstwy zależy od naszych upodobań.

Co zrobić z chleba żytniego?

Czerstwego pieczywa nie trzeba wyrzucać. Z zeschniętych białych bułek można zrobić tartą bułkę, a wczorajszy chleb wykorzystać do przygotowania grzanek lub na przykład chleba w jajku.

Co można zrobić z czerstwych bułek?

Bułki, szczególnie te pszenne, szybko tracą swoją świeżość. Zwykle już na drugi dzień przestają być miękkie i chrupiące. Jeśli masz w domu nieświeże pieczywo – nie wyrzucaj go. Starą kajzerkę, chałkę, a nawet grahamkę możesz wykorzystać do stworzenia przepysznych deserów.

Co zrobić z chleba tostowego na kolację?

W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozkładamy kromki chleba tostowego. Następnie wylewamy na niego 1/3 masy śmietanowo-jajecznej. Na to wykładamy plasterki szynki i posypujemy startą mozzarellą. Robimy kolejną warstwę z chleba tostowego, ponownie wlewamy 1/3 masy i układamy szynkę z serem.

Co można zrobić z chleba tostowego na kolację?

Kromki chleba tostowego układamy na desce i wałkujemy na cienkie placki. Skrapiamy je mlekiem z obydwu stron (możemy wykorzystać pędzelek), a następnie układamy plasterek sera żółtego, szynki, 2-3 listki szpinaku oraz kawałek ogórka i papryki. Całość ciasno zwijamy w roladkę.

Jak wykorzystać bułki kajzerki?

Kajzerka na 10 sposobów!

  1. Złote tosty na śniadanie. Każda, nawet kilkudniowa kajzerka, może być bazą pysznych grzanek. …
  2. Grzanki do zupy. …
  3. Panierka do wielu dań …
  4. Nadziewana. …
  5. Składnik sałatki. …
  6. Do zagęszczania sosu, zupy. …
  7. Bułeczkowe muffinki. …
  8. Zapiekanka.

Gdzie wyrzucić stary chleb?

Wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane – zdarza się, że podczas posiłku w większym gronie przygotujemy tyle jedzenia, że okaże się ono zbędne. Jeśli więc Państwa chleb lub bułki są już obłożone, czy też posmarowane masłem to ich resztki należy umieścić w pojemniku na odpady zmieszane.

Dodaj komentarz