Spis Treści
10 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba
- Bułka tarta. To chyba najłatwiejszy sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. …
- Grzanki. Idealne do zupy pomidorowej, pieczarkowej lub cebulowej są grzanki. …
- Tosty francuskie. …
- Jajecznica na grzance. …
- Grzanki z pieca. …
- Chlebek z masełkiem bazyliowo-czosnkowym. …
- Mrożenie. …
- Wodzionka.
•
Co zrobić z wysuszonym chlebem?
Kromkę chleba posmaruj masłem, połóż na nią ulubione dodatki – ser, wędlinę czy warzywa i przykryj drugą kromką. Włóż do opiekacza, poczekaj kilku minut i rozkoszuj się smakiem chrupiącym tostów. Równie ciekawym i szybkim sposobem na spożytkowanie czerstwego chleba jest chlebowa zapiekanka.
Co zrobić ze starego chleba przepis?
Wystarczy 12-15 kromek przyschniętego chleba, by wykonać szybką obiadową zapiekankę dla całej rodziny. Pieczywo pokrój w drobną kostkę i podsmaż je na oleju. Ubij 2 jajka z 2 łyżkami śmietany i dodaj do nich ulubione przyprawy – zioła prowansalskie, sól i pieprz, słodką lub słoną paprykę w proszku.
Co zrobić z chleba na kolację?
Kolacja na gorąco – zapiekanka
- Kromki chleba lub bułki, które nie są pierwszej świeżości, umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego. …
- Na tak przygotowanej podstawie układamy pokrojone warzywa – cebulę, marchew albo pieczarki. …
- Dodatek wędliny albo ułożenie kolejnej chlebowej warstwy zależy od naszych upodobań.
•
Co zrobić z chleba żytniego?
Czerstwego pieczywa nie trzeba wyrzucać. Z zeschniętych białych bułek można zrobić tartą bułkę, a wczorajszy chleb wykorzystać do przygotowania grzanek lub na przykład chleba w jajku.
Co można zrobić z czerstwych bułek?
Bułki, szczególnie te pszenne, szybko tracą swoją świeżość. Zwykle już na drugi dzień przestają być miękkie i chrupiące. Jeśli masz w domu nieświeże pieczywo – nie wyrzucaj go. Starą kajzerkę, chałkę, a nawet grahamkę możesz wykorzystać do stworzenia przepysznych deserów.
Co zrobić z chleba tostowego na kolację?
W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozkładamy kromki chleba tostowego. Następnie wylewamy na niego 1/3 masy śmietanowo-jajecznej. Na to wykładamy plasterki szynki i posypujemy startą mozzarellą. Robimy kolejną warstwę z chleba tostowego, ponownie wlewamy 1/3 masy i układamy szynkę z serem.
Co można zrobić z chleba tostowego na kolację?
Kromki chleba tostowego układamy na desce i wałkujemy na cienkie placki. Skrapiamy je mlekiem z obydwu stron (możemy wykorzystać pędzelek), a następnie układamy plasterek sera żółtego, szynki, 2-3 listki szpinaku oraz kawałek ogórka i papryki. Całość ciasno zwijamy w roladkę.
Jak wykorzystać bułki kajzerki?
Kajzerka na 10 sposobów!
- Złote tosty na śniadanie. Każda, nawet kilkudniowa kajzerka, może być bazą pysznych grzanek. …
- Grzanki do zupy. …
- Panierka do wielu dań …
- Nadziewana. …
- Składnik sałatki. …
- Do zagęszczania sosu, zupy. …
- Bułeczkowe muffinki. …
- Zapiekanka.
•
Gdzie wyrzucić stary chleb?
Wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane – zdarza się, że podczas posiłku w większym gronie przygotujemy tyle jedzenia, że okaże się ono zbędne. Jeśli więc Państwa chleb lub bułki są już obłożone, czy też posmarowane masłem to ich resztki należy umieścić w pojemniku na odpady zmieszane.